"Pluteşte drept înainte, şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigur că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru a-ţi răsplăti îndrăzneala."

Regina Isabela către Cristofor Columb


duminică, 6 ianuarie 2013


Istoria broselor

                Brosele au o istorie foarte veche. Cele mai timpurii brose cunoscute sunt din epoca bronzului. Acestea erau folosite ca si agrafe ornamentale de catre romani, greci, popoarele germanice dar si de catre celti si popoarele migratoare.
              Cunoscute in antichitate ca si fibule, acestea reprezentau elemente decorative concepute pentru a fi atasate articolelor de imbracaminte, de cele mai multe ori cu functie practica, de fixare.
              Erau confectionate de obicei din metal (aur, argint, bronz) dar si din alte materiale( os). In anumite perioade, fibulele aveau o insemnatate aparte, ele indicand etnia, clasa sociala sau rangul purtatorului.
            Fibule minutios concepute s-au descoperit si pe teritoriul Daciei, fiind fibule de influenta romano- bizantina.
Cele mai cunoscute si mai valoroase fibule aflate pe teritoriul Romaniei, pe care le putem admira la Muzeul National de Istorie sunt cele din Tezaurul de la Pietroasele. Între cele 22 piese din care se compune tezaurul  cunoscut sub numele popular de „Cloșca cu puii de aur”, există și 4 fibule. Numele  de "Cloșca cu pui", a fost inspirat de formele stilizate - de păsări - pe care le au fibulele. Astfel, fibula mare e considerată a fi "cloșca" iar celelalte patru fibule inițiale, două mijlocii și două mai mici  reprezenta "puii".
                   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu