"Pluteşte drept înainte, şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigur că Dumnezeu îl va crea într-adins pentru a-ţi răsplăti îndrăzneala."

Regina Isabela către Cristofor Columb


miercuri, 9 ianuarie 2013


Bijuteriile eco-friendly

In contextul promovarii solutiilor eco in toate domeniile, apar si in domeniul bijuteriilor, asa zisele  bijuterii eco-friendly. Un concept  nu prea comun in Romania, dar cu un puternic ecou la altii.
Bijuteriile eco-friendly sunt definite ca bijuterii care sunt produse din materiale ce nu presupun deteriorarea mediului.
Exista doua categorii de bijuterii eco :
1. bijuterii confectionate din  materiale reciclate ( aur reciclat, argint,  lemn, sticla, metale – toate reciclate)
2. bijuterii  din materiale naturale.
Asupra acestei din urma categorii as vrea sa ma opresc acum.
Bijuteriile care folosesc materiale naturale nu sunt doar simple accesorii, ci  ne  orienteaza catre natura, catre mai simplu si mai frumos  intr-o lume plina de artificial.
Multe dintre obiectele din natura pot deveni parti ale unei bijuterii eco – friendly :   coji de alune, nuci, ghinde,  bambus, cocos, diversi samburi de fructe exotice, lemn, lemn pictat cu culori obtinute din plante, seminte de acacia, coaja de dovleac, coaja de ou de strut, lut pictat, seminte tropicale, pietre de dimensiuni reduse, scoici, fire de lana bruta, pene, os, corn de animale, fildesi, argila, rasini, etc.
Toate aceste materiale au câteva calităţi de necontestat: sunt ecologice,  accesibile, majoritatea sunt uşoare şi nu in ultimul rand, inedite. Cel mai adesea bijuteriile din aceste materiale sunt confectionate sau prelucrate manual.
Bijuteriile eco – friendly, pe langa faptul ca sunt  confectionate din materiale naturale, folosesc o cromatica specifica( de la pasteluri la nuante pamantii) si au ca simboluri motive florale, siluete de animale, inspirate din natura.
Lumea bijuteriilor eco este o lume speciala, plina de frumusete si mister.
Bijuteriile hand-made eco  sunt bijuterii aparte, curate, cu o culoare si o stralucire usor discreta, sunt unicat si fiecare dintre ele are o poveste. Pot fi inspirate dintr-un gand, o traire, o amintire, un om. Asadar, imprumuta din personalitatea celui care le creaza.
Intr-o lume acaparata de kitsch si plastic, exista si mici insule de natural 100 % si aici ma gandesc la triburile izolate de lume care folosesc drept podoabe plante si frunze naturale alaturi de pictura pe piele.
Exista si  in lumea asa zis civilizata o reintoarcere la natural si la folosirea florilor naturale drept podoaba. Mai mult decat atat, tinerii designeri de bijuterii care se gandesc la "sanatatea" mediul inconjurator au idei foarte inovative. Hafsteinn Juliusson, din Islanda a lansat o linie de Growing Jewelry -"bijuterii -plante". Este vorba de o gama de inele care au in loc de piatra pretioasa, un soi de planta, ce trebuie ingrijita la fel ca orice alta planta.
Prin, urmare tendinta generala este aceea de intoarcere catre NATURAL.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu